Other

Zo organiseer je in 6 stappen de perfecte BBQ

De lente en zomer zijn het perfecte seizoen om met vrienden en familie af te spreken en te genieten van het mooie weer. En wat is er beter dan een BBQ organiseren om te ontspannen, lekker te eten en goede gesprekken te voeren? Het organiseren van een BBQ kan misschien veel werk lijken, maar met de juiste planning en voorbereiding is het hartstikke leuk en kan je tijdens de BBQ zelf lekker ontspannen. En dat krijg je voor elkaar door de volgende 6 stappen te volgen!

Stap 1: Kies een datum, tijd en locatie

Kies een datum en tijdstip die voor jou én je belangrijkste gasten uitkomt. Je kunt ook een datum planner aanmaken om de beschikbaarheid van je gasten te controleren. Denk ook alvast na over de locatie: kan je eventueel binnen eten mocht het weer tegenvallen? Of kun je partytenten opzetten? En hoeveel BBQ’s zijn er beschikbaar, en zijn dat dan BBQ’s die kolen nodig hebben, briketten of gas?

Stap 2: Bepaal het aantal gasten en nodig ze uit

Schatten hoeveel mensen zullen komen is belangrijk om te weten hoeveel eten en drinken je nodig hebt. Het kan moeilijk zijn om exact te weten hoeveel mensen er zullen komen, maar probeer een schatting te maken en hou rekening met eventuele last-minute afmeldingen of toevoegingen. Je kan je gasten uitnodigen via een Whatsappgroep, maar 1-op-1 is natuurlijk nog veel leuker. Wil je je BBQ echt fancy maken, dan kan je natuurlijk ook een kaartje sturen als uitnodiging. Het kan ook handig zijn om meteen een of twee sous-chefs uit te nodigen. Zij kunnen je dan helpen met het BBQen op de dag zelf, zodat jij ook je handen vrij hebt tijdens de BBQ zelf.

Stap 3: Plan het menu

De leukste stap van het organiseren van een BBQ! Denk na over wat je wil serveren. Zorg ervoor dat je voldoende vegetarische opties hebt en vergeet de drankjes en toetjes niet. Typische BBQ gerechten die je kunt serveren zijn hamburgers, hotdogs en gegrild vlees. Je kunt bijvoorbeeld een bavette kopen van Inamood, handgedraaide hotdogs kopen en hamburgers halen bij de slager. Gestoomde vis, groenten zoals gegrilde asperges, en gepofte aardappels mogen natuurlijk ook niet ontbreken. On the side kan je lekkere salades en desserts serveren, zoals geroosterde marshmallows, smores en gegrilde ananas en banaan. Als je meerdere BBQ’s tot je beschikking hebt, kan het ook leuk zijn om een speciale spareribs BBQ, hamburger BBQ en toetjes BBQ te maken. Maar voel je vrij om je eigen menu te creëren en creatief te zijn!

Stap 4: Voorbereidingen

Maak de dag voor de BBQ het eten klaar dat op voorhand gemaakt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het snijden en marineren van groenten, vlees en vis, het koud leggen van de drankjes en ijsblokjes maken in de diepvries. Vergeet niet om voldoende borden, bestek, servetjes, kussens en tafelkleden klaar te leggen. Het kan ook handig zijn om extra stoelen en tafels te lenen of te huren als je verwacht dat je gasten niet allemaal kunnen zitten op de locatie die je in gedachten hebt – al is dat natuurlijk niet erg als je ook statafels hebt!

Stap 5: De BBQ zelf

Bereid het eten en zorg ervoor dat de BBQ goed warm is voor je het vlees erop legt. Voor groente en zetmeelhoudende items is dat minder essentieel, dus het is slim om die later pas op het vuur te leggen, dus wanneer de kolen al wat meer zijn afgekoeld. Houd het eten in de gaten en draai het regelmatig om. Schakel ook je BBQ sous-chef in om het werk van je over te nemen zodat je kunt socializen met je gasten.

Stap 6: Serveren

De klassieke manier om eten te serveren bij een BBQ is natuurlijk buffet style voor de koude gerechten, gecombineerd met “direct vanaf de BBQ” voor warme gerechten. Als je iets meer flexibiliteit wil met wanneer iets geserveerd wordt, is het heel handig om warmhoudplaten mee te nemen. Deze bestaan ook voor op BBQ’s. Dit zijn een soort roosterverhogingen die zo’n 10 tot 20 cm hoger zijn dan het gewone BBQ rooster. Eten dat je hierop legt wordt niet echt warm, maar blijft wel langer warm ten opzichte van wanneer je het eten op een koud bord zou leggen.

Door dit stappenplan op te volgen kan je een geslaagde BBQ organiseren en creëer je onvergetelijke herinneringen met je dierbaren. Dus haal die BBQ uit de berging, nodig je vrienden en familie uit en geniet van een heerlijke tijd samen!

Deze blog is geschreven in samenwerking met Inamood.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.